06/09/2026
https://www.facebook.com/share/p/1Bz5wYQAEU/
Kalau sebut Nasi Ayam Fuziah, orang Ipoh generasi lama memang terus teringat Bazar Bulat.
Sebab dekat situlah kisahnya bermula.
Nasi Ayam Fuziah mula berniaga di Bazar Bulat sekitar tahun 1980, ketika kawasan tu masih antara pusat membeli-belah paling meriah di Ipoh. Masa tu orang datang bukan sekadar cari baju atau barang rumah.
Ramai singgah sebab nak makan nasi ayam ni sekali.
Menariknya, nama “Fuziah” sebenarnya datang daripada nama isteri kepada pengasas perniagaan tersebut.
Resipi ayam p**a dikaitkan dengan suaminya, Napiah, yang mendapat idea ketika pernah bekerja di sebuah restoran di Singapura sekitar era 1970-an.
Dari situlah lahir ayam dengan rasa tersendiri yang kemudian jadi cukup sinonim dengan Bazar Bulat.
Bila Bazar Bulat akhirnya ditutup dan dirobohkan sekitar awal 2000-an, ramai mungkin ingat nasi ayam ni akan hilang sekali.
Tapi tidak.
Perniagaan tu berpindah ke lokasi lain dekat kawasan Jalan Mustapha Al-Bakri dan terus bertahan sampai hari ni.
Lebih 40 tahun dah berlalu.
Bazar Bulat sendiri tinggal kenangan.
Generasi yang dulu datang makan masa muda pun ramai dah bawa anak dan cucu p**a.
Tapi nama Nasi Ayam Fuziah masih hidup.
Sebab tu bagi sesetengah orang Ipoh, datang makan sini bukan sekadar pasal sedap atau tak sedap.
Kadang-kadang satu pinggan nasi ayam tu boleh bawa balik memori zaman pergi Bazar Bulat dengan mak ayah.
Zaman beli baju sekolah.
Zaman keluar dengan member.
Zaman Ipoh belum penuh shopping mall moden macam sekarang.
Bangunan Bazar Bulat dah tak ada.
Tapi sekurang-kurangnya satu daripada “rasa” zaman tu masih boleh kita cari sampai hari ni.
Nasi Ayam Fuziah.
Orang Ipoh lama mesti pernah rasa kan?